close
Ziołowa focaccia z suszonymi pomidorami

Ziołowa focaccia z suszonymi pomidorami

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
1 i 1/2 łyżeczki drożdży
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek5-6 posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki suszonego oregano
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek
1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
tarty parmezan do posypania

W misce wymieszać 1 szklankę mąki, 1/2 szklanki wody, cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki sól, oliwę, zioła, i pomidory. Wyrabiać mikserem z hakiem do ciast drożdżowych dodając po trochu pozostałą wodę, ciato ma być lepkie, gdyby okazało się za modre dodać trochę mąki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i ostawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, gdy opadnie wylać na blachę (wymiary ok 20×30 cm) posypaną mąką i rozciągnąć ciasto na grubość ok 2,5 cm przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na czas nagrzewania się pierkarnika. Gotowe ciasto skropić oliwą i gruboziarniską solą, wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec ok 10 minut, następnie wysunąć na chwilę ciasto posypać tartym parmezanem i ponownie wsunąć do piekarnika na kolejne ok. 10 minut.

Kokosowe knedle

Czekolada do picia