close
Dietetyczna ryba z pieczonym czosnkiem

Dietetyczna ryba z pieczonym czosnkiem

2 filety z ryby najlepiej z dorsza po 250 gram każdy
1 duża łyżka masła
sok z połowy cytryny
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki

Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, obłożyć obranym i pokrojonym w plastry czosnkiem i obsypać natką, ułożyć w żaroodpornym naczyniu na każdą porcję połóżyć kawałek masła. Naczynie przykryć folią aluminiową (by ryba zbyt szybko się nie zrumieniła). Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20-25 minut.  Pod koniec pieczenie zdjąć folię, wtedy danie lekko się zarumieni.
Podawać z ulubioną surówką.

Sernik z ananasem na kruchym spodzie

Chłodnik litewski