close
Sałatka z ryżem i wędzoną makrelą

Sałatka z ryżem i wędzoną makrelą

ok. 300 gram wędzonej makreli
1 cebula
średniej wielkości świeży ogórek
100 gram ugotowanego ryżu
czerwona papryka
garść czarnych oliwek
koperek
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
5 łyżek oliwy
sól pieprz

Rybę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Cebulę, obrać i drobno posiekać, paprykę i ogórka umyć i pokroić w kosteczkę. Oliwki pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać z ryżem, dodać rybę i jeszcze raz  delikatnie wymieszać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, sok z cytryny, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę, posypać posiekanym koperkiem.

Serduszka brownie

Makaronowa zapiekana z pieczarkami z patelni