close
Sałatka ze szpinakiem, chrupiącym boczkiem i smażonymi pomidorkami

Sałatka ze szpinakiem, chrupiącym boczkiem i smażonymi pomidorkami

2-3 łyżki ziaren słonecznika
100 gram boczku pokrojonego w cienkie plastry
1 cebula
2 szklanki pomidorów cherry przekrojonych na pół
2-3 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
2-3 garści liści szpinaku
sól
pieprz

Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, zdjąć z patelni i usmażyć na chrupko plastry boczku (gdyby był bardzo chudy dodać 2 łyżki oliwy).
Usmażony boczek zdjąć z patelni, osuszyć na papierowych ręczniczkach.
Na tłuszcz, który został na patelni wrzucić pokrojoną w pióra cebulę. Smażyć 7-8 min często mieszając. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone na pół pomidorki, ocet, cukier, sól i pieprz. Chwilę razem smażyć.
Do dużej miski wrzucić umyty i osuszony szpinak, na wierzch wyłożyć zawartość patelni, dodać boczek, całość posypać uprażonym słonecznikiem i delikatnie posypać pieprzem. Podawać zaraz po przygotowaniu.
 

Śniadaniowa tarta z szynką i jajkiem

Powidła śliwkowe