close
Warstwowa sałatka z tuńczyka

Warstwowa sałatka z tuńczyka

2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
5 dużych jaj
1 duża cebula
4 ogórki kwaszone
1 puszka kukurydzy
200 gram ostrego żółtego sera
ok. 400 ml majonezu
sól
pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek i każde osobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać, ogórki również posiekać. Tuńczyka odsączyć z zalewy i delikatnie rozdrobnić. Ser żółty zetrzeć na tarcę o grubych oczkach.
Wszystkie składniki poza żółtkami podzielić na pół. Sałatkę układać warstwami: połowę białek, ogórek, ser żółty, trochę majonezu doprawionego solą i pieprzem, następnie  kukurydzę, tuńczyk, cebulę i ponownie majonez z przyprawami. Ułożyć jeszcze jedną taką samą warstwę, na górę położyć wszystkie żółtka. Dla koloru można delikatnie posypać słodką papryką. Sałatkę odstawić na godzinę przed podaniem.
 

Wrapsy z tuńczykiem

Makowiec