close
Biała kiełbasa duszona z cebulą i winem

Biała kiełbasa duszona z cebulą i winem

1 kg dobrej białej kiełbasy (u mnie swojej roboty)
3 średniej wielkości cebule
3/4 szklanki wytrawnego białego wina
sól
pieprz
papryka
majeranek
liść laurowy
2-3 ziela angielskie
olej do smażenia

Cebulę obrać, przekroić w piórka. Kiełbasę ponakłówać widelcem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z obu stron kiełbasę, dodać cebulę i chwilę razem smażyć, aż cebula lekko się zrumieni. Wlać wino, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić wszystko razem przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

Kotleciki z polędwicy pod serową pierzynką

Kakaowa babka z jabłkiem