close
Krem dyniowy

Krem dyniowy

29 marca 2018dyniakrem209Views

– ok. 3 kg dyni
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 świeżo wyciśniętego soku z jednej pomarańczy
– 1/2 szklanki białego wina
– kostka rosołowa
– 1-2 papryczki chili (suszone)
– śmietana
– pestki dyni

Cebule i czosnek kroimy w talarki i przysmażamy na oliwie (w garnku). Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, sok z pomarańczy, wino, szklankę wody, kostkę rosołową i pokrojoną papryczkę chili. Gotujemy ok. 30 min., aż dynia będzie miękka. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku warzywkiem lub ziarenkami smaku.

Podajemy z kleksem śmietany (18% gęsta) i prażonymi na patelni pestkami dyni. Pychota!

Ryba w warzywach

Ryż zapiekay z jabłkami