close
Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

350 gram pieczarek
2 szalotki
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki papryki
2 łyżki mąki
sól
pieprz
1 łyżeczka tymianku
2 szklanki bulionu grzybowego
100 ml białego wytrawnego wina
2 czubate łyżki śmietany kremówki
3 plastry pokrojonego w drobną kostkę sera gouda
posiekana natka pietruszki do dekoracji
bułeczki z masełkiem jako dodatek

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki i cebulkę. Przyprawić przyprawami. Przełożyć do garnka dodać mąkę. Wlać wino i bulion i gotować ok 15 minut, dodać śmietanę i zmiksować blenderem na gładką masę. Przed podaniem posypać serem i natką. Podawać z bułką. Można też zrobić grzaneczki i posypać nimi zupę

Sałatka z makaronu, suszonych pomidorów i warzyw

Cobbler z rabarbarem i truskawkami