6 dużych ziemniaków
20 dag wędzonej polędwicy
2 ząbki czosnku
15 dag sera żółtego
2 cebulki razem ze szczypiorkiem
3/4 szkl. jogurtu naturalnego
2 jajka
sól, pieprz
1. Ziemniaki obieramy,myjemy,dzielimy na ćwiartki,blanszujemy w osolonej wodzie przez ok 15 min.
2. Foremkę żaroodporną natłuszczamy masłem,wykładamy lekko przestudzone ziemniaki,pokrojoną w kawałki polędwicę,posiekane cebulki oraz posiekany czosnek.
3. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem,dodajemy jogurt,starty na tarce o grubych oczkach ser żółty,posiekany szczypiorek,mieszamy a następnie wykładamy na ziemniaki z polędwicą.
4.Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 min.