close
Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

8 jaj ugotowanych na twardo
1 opakowanie brokułów mrożonych (w sezonie może być świeży brokuł 0,5 kg)
1 puszka kukurydzy
2 małe albo 1 duży słoik pieczarek marynowanych
1 słoik selera konserwowego
Sos:
1/2 słoiczka majonezu (lub mniej wówczas mniej kaloryczne)
1 opakowanie śmietany ja daję jogurtową
sól
pieprz
1 -2 łyżeczki musztardy (niekoniecznie jeśli ktoś woli łagodny smak)

1. Zagotować wodę i dodać 1 łyżkę cukru i ½ do 1 łyżki octu (nie może być za dużo bo brokuły się nie ugotują – chodzi oto żeby zachowały kolor) Gotować ok. 2-5 minut mają być jędrne. Ostudzić i podzielić na różyczki (końcówki kroję w poprzek na plasterki).

2. Seler odcisnąć mocno i pokroić żeby się nie ciągnął jak makaron nitki.

3. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub ósemki.

4. Jaja pokroić w kostkę

Pieczarki i jaja można posiekać w malakserze ale niezbyt drobno co znacznie skraca czas przygotowania

5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

6. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, zalać sosem i znowu wymieszać.

 Sos: śmietanę, majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku wymieszać lub zmiksować blenderem.

 

Marynowane grzybki

Spagetti z tuńczykiem